Mijn favorieten

De NHG in 2019

De Nationale Hypotheek Garantie, oftewel de NHG. Wat is het en wat gaat er veranderen in 2019?
We vertellen je er alles over in deze blog

 
Wat is de NHG?
De Nationale Hypotheek Garantie is een financieel veilige manier van een lening voor je huis afsluiten. Met de NHG heb je in de meeste gevallen de garantie dat je niet met schulden blijft zitten wanneer jij jouw huis voor minder dan de hypotheekwaarde moet verkopen. Met de NHG staat de NHG garant voor de restschuld die overblijft na de verkoop van jouw woning. 
De voordelen van een NHG hypotheek
Het is natuurlijk een fijn idee dat je met een NHG hypotheek niet met schulden blijft zitten wanneer je jouw huis voor minder verkoopt dan jouw hypotheekwaarde. En er is nog een voordeel aan een NHG hypotheek: zo geven alle geldverstrekkers die NHG bieden een speciale NHG hypotheekrente die meestal lager is dan de rente voor een hypotheek zonder NHG.  
Wat is de NHG grens?
Klinkt ideaal toch? Helaas is een NHG hypotheek niet voor ieder huis af te sluiten. In 2018 mogen huizen met een koopprijs tot € 265.000,- gefinancierd worden met een NHG hypotheek. Dat is de NHG grens.
106% lenen bij duurzame maatregelen
Heb je een huis gekocht en wil je het beter isoleren of zonnepanelen erop leggen? Dan kun je tot 106% van de marktwaarde lenen. Je nieuwe huis verduurzamen loont dus!
Wat verandert er in 2019 aan de NHG grens?
De NHG grens wordt berekend op de gemiddelde verkoopprijs van huizen in juni, juli en augustus. Dit jaar werden er in die maanden duurdere woningen verkocht dan vorig jaar. Daarom gaat de NHG grens in 2019 omhoog naar € 290.000,-. Volgend jaar kun je dus een duurder huis kopen met een NHG hypotheek. En als je het huis gaat verduurzamen zelfs 6% meer, namelijk € 307.400,-.
Wat kost een NHG hypotheek?
Zo’n NHG hypotheek kost wel wat. Dit is nu 1% van de hypothecaire lening bij de hypotheekverstrekker. Deze heb je snel weer terugverdiend doordat de rente voor een NHG hypotheek lager is dan een hypotheek zonder NHG. Dit wordt per 1 januari 2019 aangepast naar 0,9%.

Bron: finzie.nl